Veiligheidsmaatregelen bij het hanteren van isolatiematerialen

Isolatiematerialen zijn een vereiste in elk nieuwbouwproject. Het proces is vaak moeilijk te plannen en een paar experts in het veld bij de hand is altijd een bonus. Dit komt vooral voor als het gaat om de praktische behandeling van deze materialen. Tussen het beheer van deze materialen of het nu tweedehands is of nieuw en de plannings- en installatieprocessen kan er veel mis gaan. Dit kan een veiligheidsrisico opleveren voor de werknemers en iedereen in de buurt als er ooit iets misgaat. Om je door het bouwproces en het gebruik van de aanwezige isolatiematerialen te helpen, zijn hier een paar dingen waar je mogelijk op moet letten.

Pas op voor valgevaar op het dak

Dakisolatie is nu eenmaal vrij eenvoudig in vergelijking met vloer- of wandinstallatie. De isolatiedelen worden meestal geleverd in compacte platen die alleen moeten worden aangebracht op of onder het dak van de woning. Enkele veelvoorkomende valkuilen waarbij mensen gewond kunnen raken zijn bijvoorbeeld door zwakke of defecte ladders.
Duct tape rollen, moersleutels of schroeven. Bepaalde gereedschappen die men op het dak gebruikt, kunnen een gevaar opleveren, zoals het dragen van zware voorwerpen of tijdens het werk over richels stappen. Zorg ervoor dat je het evenwicht behoudt en wees je te allen tijde bewust van de omgeving. Zeker als je op schuine daken werkt.

Draag alle benodigde veiligheidsuitrusting

Dit is een must voor elke klus, maar het wordt des te belangrijker bij het hanteren van bepaalde soorten isolatiematerialen. Sommige isolatiematerialen kunnen zijn gemaakt van synthetische of natuurlijke vezels die ziekten of gevaren voor de gezondheid van de werknemers kunnen veroorzaken. Deze materialen zijn volkomen veilig nadat de isolatie eenmaal aangebracht is bij de binnenlaag van het huis, maar tijdens het installatieproces moeten alle veiligheidsuitrustingen worden gedragen. Dit omvat handschoenen, een veiligheidsbril, een stofmasker om te voorkomen dat chemicaliën worden ingeademd en een hoofddeksel om te voorkomen dat deeltjes aan het haar of de hoofdhuid blijven kleven.

Het is van groot belang dat huidcontact met minerale wol of vezel-isolatie in hoge mate vermeden wordt. Dit komt omdat dit soort isolatie een overal in kan doordringen. In ieder geval is het het beste om isolatie-experts in de buurt te hebben om al deze risico’s te minimaliseren.

Wees voorzichtig tijdens leiding-/voorwand isolatie

Leidingen stoten meestal een groot deel van de warmte-inhoud uit die ze dragen. Zo kan de buitenkant van een blootgestelde pijp extreem heet zijn. Dit kan brandwonden veroorzaken in gevallen waar het wordt blootgesteld aan direct huidcontact. Tijdens het installeren van isolatie zoals pir platen met osb dien je daarom voorzien te zijn van de nodige PBM’s om brandwonden te voorkomen. In andere extreme gevallen kunnen leidingen zelfs een potentieel veiligheidsrisico worden als men niet de stappen heeft genomen om ontvlambare voorwerpen uit de buurt van blootgestelde leidingen te verwijderen. Zoals bij het installeren van isolatie in de binnenste lagen van de structuur van het huis.