De beste manieren om valpartijen in huis te voorkomen 

Meer dan 75 procent van de valpartijen waarvoor 112 Rotterdam gebeld wordt, vindt binnen of in de buurt van het huis plaats, maar je huis hoeft geen hindernisbaan te zijn voor mogelijke vallen. Enkele eenvoudige en snelle veranderingen zullen je valrisico gemakkelijk helpen verminderen. Het aantal valpartijen dat je in de 112 meldingen Amsterdam vindt, kan met de volgende manieren dan ook verminderd worden.

Plaats je meest gebruikte keukenartikelen binnen handbereik

Zet de keukenartikelen die je elke dag gebruikt, zoals borden, glazen of zelfs kruiden, op de laagste planken. Zo voorkom je dat je opstapjes en stoelen moet gebruiken om de items te pakken – dingen waar je gemakkelijk je evenwicht op kunt verliezen – om bij spullen op hogere planken te komen. Plan een hoofd voor speciale behoeften. Vraag eens in de paar maanden een geliefde of bezoeker om hulp om seizoensartikelen binnen handbereik te draaien, bijvoorbeeld ovenschalen die alleen tijdens de feestdagen worden gebruikt.

Controleer de verlichting rond je voordeur

Zorg ervoor dat alle ingangen goed verlicht zijn, zodat je kunt zien waar je stapt. Het is het beste als je bewegingssensorlampen kunt hebben, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je zelf de lichten aandoet. Bovendien kunnen ze je geld besparen op energiekosten. Ook zorgen ze ervoor dat er altijd een brandende lamp is als je naar buiten gaat. Hierdoor heb je minder kans dat je valt door een struikelpartij, zodat je hopelijk niet in de P2000 Apeldoorn meldingen komt te staan.

Houd het pad van je bed naar de badkamer vrij

Zorg ervoor dat het goed verlicht en vrij van rommel is. Plaats nachtlampjes langs de route, zodat je kunt zien waar je loopt. Sommige nachtlampjes hebben sensoren en gaan vanzelf aan in het donker of als reactie op beweging.

Installeer handgrepen bij het toilet en de badkuip

De harde oppervlakken van de badkamer kunnen vallen nog gevaarlijker maken. Als de handgrepen op de juiste manier rond het toilet en de badkuip zijn geïnstalleerd, bieden ze de nodige ondersteuning en balans. Onthoud dat handdoekhouders geen handgrepen zijn, maar handgrepen kunnen wel handdoekrekken zijn. Handgrepen moeten door een professional worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat ze zich op de juiste hoogte bevinden en goed aan de muren zijn verankerd.

Overweeg het installeren van een bedhek

Er zijn leuningen die gemakkelijk tussen je matras en boxspring passen en ondersteuning kunnen bieden bij het in- en uit bed stappen. Het bedhek is ook goed voor momenten waarop je uit lig/zit/staat komt, en de verandering van houding maakt je duizelig. Als je iets hebt om je aan vast te houden, blijf je stabiel terwijl je lichaam zich aanpast.

Voeg een tweede leuning toe aan je trap

De meeste trappen hebben maar één rail, maar leuningen aan beide kanten helpen je om in balans te blijven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze allebei veilig zijn geïnstalleerd, zodat ze je ondersteunen. Het kan overigens nog beter zijn om een traplift te laten installeren.