Jouw nieuwe vloer: recyclebaar en duurzaam

Wil jij graag een nieuwe vloer in je woning hebben en wil je hierbij rekening houden met het milieu? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo kan het productieproces van nieuwe vloeren heel belastend zijn voor het milieu. Verder spelen de gebruikte materialen, de levensduur en het onderhoud van je vloer een rol. Hieronder gaan we verder in op de verschillende aspecten van het maken van milieubewuste keuzes bij de aanschaf van een nieuwe vloer.

Milieuvriendelijke vloer kiezen

Je hebt verschillende opties als je een milieuvriendelijke vloer wilt kopen. Over het algemeen zijn de vloeren van zogenaamd biobased materiaal erg duurzaam. Dergelijke vloeren zijn gemaakt van hernieuwbaar natuurlijk materiaal. Denk bijvoorbeeld aan hout, kurk of bamboe. Laminaat is meestal duurzamer dan een PVC vloer. Ben je op zoek naar een trendy vloer voor een aantrekkelijke prijs die redelijk milieuvriendelijk is? Ga dan bijvoorbeeld voor mooi visgraat laminaat. Dit bestaat uit planken die je trapsgewijs in een visgraatmotief legt en dit heeft een zeer luxe uitstraling. Kies voor een variant die voldoet aan strenge milieu- en gezondheidsnormen. Je kunt wat dit betreft letten op verschillende certificaten, zoals het emissiecertificaat en het Europese Ecolabel.

Vloeren met een lange levensduur

Het lijkt misschien een open deur, maar als je een vloer zo lang mogelijk gebruikt belast je het milieu zo weinig mogelijk. Denk dus eerst goed na of je echt al aan een nieuwe vloer toe bent. Misschien gaat je bestaande vloer na een opknapbeurt nog heel lang mee. Hiermee kun je bovendien veel kosten besparen. Bepaalde vloeren, zoals die van hout en laminaat, zijn ook prima geschikt om tweedehands aan te schaffen. Zo is het wellicht ook mogelijk om jouw oude vloer te verkopen in plaats van weg te gooien. Is je vloer echt versleten? Lever hem dan in bij de milieustraat van je gemeente. Let bij het uitzoeken van een nieuwe vloer op de levensduur en onderhoud je vloer goed.

Aandachtspunten duurzaamheid vloer

Ga je voor een nieuwe vloer en wil je een milieubewuste keuze maken? Let dan op de volgende punten:

  1. Het gebruik van gerecycled materiaal voor de productie van de vloer;
  2. De toepassing van hout uit duurzaam beheerde bossen. Je voorkomt zo dat je bijdraagt aan ontbossing;
  3. Het gebruik van natuurlijke grondstoffen die biologisch afbreekbaar zijn versus kunststoffen;
  4. De recyclebaarheid van de vloer;
  5. De levensduur van de vloer;
  6. De plaatsing van een goede ondervloer. Deze zorgt er veelal voor dat je vloer langer meegaat;
  7. Het benodigde onderhoud van de vloer. Een onderhoudsvriendelijke vloer vergt minder onderhoud en levert een besparing op schoonmaakmiddelen op. Let ook op welk onderhoudsmiddel je gebruikt;
  8. Duurzaamheid van het productieproces, zoals het gebruik van groene energie en energiebesparende maatregelen. Laat je bijvoorbeeld ook informeren over de wijze waarop de producent het industriële afval laat verwerken;
  9. De mate waarin de vloer vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoot. Dit is van belang voor de luchtkwaliteit in je woning.