De beste regels voor het plaatsen van meubels voor een ongevalvrij huis

Veel ongelukken gebeuren binnenshuis, en nogal wat van hen hebben betrekking op meubels. Vaak zijn er ook kinderen bij betrokken. De meeste van deze ongevallen zijn te vermijden en hier zijn enkele eenvoudige, gemakkelijke stappen om je te helpen ze te vermijden. Kies je meubels verstandig, met kwaliteit en veiligheid in het achterhoofd, vooral als je kleine kinderen of grootouders in huis hebt. Op deze manier kunnen veel ongelukken waarover je leest in het nieuws Harderwijk worden voorkomen.

Het stapelbed

In de regel mogen stapelbedden nooit worden gebruikt voor kinderen onder de zes jaar. Zelfs als een kind ouder is dan zes jaar, moet je deze richtlijnen volgen voor meer veiligheid zodat je 112 Lunteren niet hoeft te bellen vanwege een ongeluk:

  • Het bovenste bed moet aan elke kant vangrails hebben, met openingen van niet meer dan 38 centimeter aan elk uiteinde.
  • De rails moeten minstens 12 centimeter boven het bovenoppervlak van de matras uitsteken en stevig zijn.
  • Gebruik een matras van de juiste maat en een stevige ladder om naar het bovenste bed te klimmen.
  • Sta geen spelletjes toe op stapelbedden en bevestig geen items aan enig deel van het stapelbed, inclusief haken, riemen en springtouwen.

De ligstoel

Hoewel de huidige vrijwillige industrierichtlijnen fauteuils veilig hebben gemaakt voor gebruik door volwassenen, mogen kinderen er nooit op spelen of erop springen. Er mag slechts één persoon tegelijk op een ligstoel zitten. Het helpt ook om er van tijd tot tijd voor te zorgen dat het mechanisme veilig te bedienen is en nog steeds goed werkt.

Kantelen van meubels

Verreweg het grootste gevaar van meubels in huis is het omvallen van meubels. Volgens experts raken elk jaar veel mensen gewond door vallende meubels, en de meeste van hen zijn kinderen. Dit lees je ook als je de 112 meldingen Rotterdam controleert. Maak jezelf vertrouwd met de kantelstandaard voor kisten, kasten en tv-standaards. Zoek naar producten die voldoen aan de vrijwillige kantelnormen en veranker eventueel bestaand onstabiel meubilair aan de muur. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor het selecteren van tv-meubels.

Dressoirs en kisten

Koop dressoirs en commodes met automatische ladestops, en lades die soepel openen en sluiten, speciaal voor gezinnen met kinderen. Trekken aan lades kan leiden tot kantelen. Open nooit meer dan één lade tegelijk, en kinderen moeten worden geleerd om niet in open lades te zitten of te staan.

Boekenkast

Terwijl het kantelen van entertainmentcentra vaker voorkomt bij jongere kinderen, hebben vallende boekenkasten verwondingen veroorzaakt bij oudere kinderen en tieners. Het helpt om ervoor te zorgen dat de planken van de boekenkast niet te vol worden. Het helpt ook om het bovenste gedeelte van een boekenkast aan de muur te bevestigen om te voorkomen dat deze omvalt. Wanneer planken aan een bureau of kast zijn bevestigd, let dan op de richtlijnen van de fabrikant om de twee stukken aan elkaar te bevestigen. Bevestig het bovenstuk aan de muur als extra veiligheidsmaatregel, vooral als er kinderen in huis zijn.