Praktische tips voor het kopen van een kunstwerk

Sommige mensen zijn opgegroeid met het verzamelen en kopen van kunst. Anderen worden later in hun leven gegrepen door het ‘kunstvirus’ waardoor ze regelmatig naar kringlopen gaan om een nieuw kunstwerk aan te schaffen als wanddecoratie woonkamer. Het is echter nooit te laat om te beginnen met het verzamelen en kopen van kunst. Maar waar te beginnen bij het kopen van kunst? En waar moet je op letten? In onderstaand artikel geven we je een aantal handige tips en tricks die je kunnen helpen bij je (eerste) aankoop van kunst!

Prijs

Kunsthandelaren zijn vaak de eigenaren van een kunstwerk. Waar galerieën vaak werken verkopen in opdracht van de kunstenaar, zijn ze dus vaak niet zelf de eigenaar van het werk en ontvangen ze een percentage van de verkoop. In ruil daarvoor promoot de galeriehouder de kunstenaar op allerlei manieren, zoals het organiseren van tentoonstellingen en advertenties. Wees bij een schilderij kopen niet bang om te praten en te onderhandelen over de prijs. Je kunt thuis onderzoeken of de prijs redelijk is en soortgelijke werken bekijken die door dezelfde kunstenaar worden verkocht of geveild. Maar uiteindelijk gaat het kopen van kunst over elkaar iets gunnen en dat alle partijen hun deel krijgen.

Smaak

Laat je niet afschrikken door alle nieuwe termen en technieken, chique galerieën of kunstbeurzen. Kunst is voor iedereen en moet voor iedereen toegankelijk zijn. Probeer daarom te ontdekken wat je echt leuk vindt. Vertrouw bij voorkeur op je gevoel. Raakt een werk je? En als je een beetje rusteloos wordt van hebzucht, dan ben je vaak op de goede plek. Er moet een soort van liefde zijn. Laat je niet alleen leiden door de roem of populariteit van een artiest. De kwaliteit is bovendien vaak belangrijker dan de naam, bijvoorbeeld bij een poster kopen

Expert

Maar je hoeft geen kunstenaar te zijn om kunst te kopen of een verzameling te beginnen. Voordat je echter daadwerkelijk van plan bent kunst te kopen, is het raadzaam om kunstwerken in het echt te bekijken. Vaak komen kunstwerken in het echt anders over qua textuur, kleur en maat en vorm dan op papier of op een computerscherm. Probeer een (gerenommeerde) galerij binnen te gaan of bezoek een kunstbeurs of veiling. Laat je niet afschrikken door de zogenaamde ‘etiquettes’. Het voordeel van een galerie of kunstbeurs is dat de galeriehouder vaak ook een kunstliefhebber is en je met passie alles wil vertellen over het kunstwerk of over de kunstenaar.

Budget

Probeer voordat je kunst gaat kopen vooraf je maximale budget te bepalen. Vergeet niet rekening te houden met de extra kosten voor inlijsting, verzekering en transport. Vooral zendingen vanuit het buitenland kunnen al snel honderden euro’s extra opleveren. Probeer voor jezelf een maximale prijsklasse te definiëren om je zoekopdracht te concentreren. Maar wees erop voorbereid dat je toch verliefd kunt worden op een bepaald werk dat boven je budget ligt. Weeg dan af of je de kans gaat missen en er in de toekomst misschien spijt van gaat krijgen, of dat je het aan je voorbij laat gaan.