Vijverplanten helpen de vorming van groene algen in je vijverwater te voorkomen. Ze zijn ook belangrijk voor het opnemen van voedingsstoffen en zorgen voor voldoende schaduw in het vijverwater. De schaduw die ze bieden, beperkt het zonlicht dat beschikbaar is voor fotosynthese en andere voedingsstoffen die nodig zijn om algenbloei te laten bloeien en groeien. Je zult ook een verbetering van de kwaliteit van je vijverwater zien door de toevoeging van vijverplanten, omdat de planten het zonlicht gebruiken voor hun fotosyntheseproces en vervolgens zuurstof terug in de vijver afgeven. Daarom zijn bijvoorbeeld waterlelies nodig, maar hoe plant je ze? Dat leggen we hieronder uit!
Zone 1
Moerasplanten worden meestal gebruikt om de omgeving van je vijver in te kaderen, in dit geval ook wel zone 1 genoemd. Technisch gezien zijn het geen waterplanten, maar ze zijn vochtminnend en daarom perfect gelegen en geplant in het land aan de rand van je vijver. Bovendien zijn moerasplanten een geweldige manier om dieren in het wild aan te moedigen je vijver te bezoeken, omdat ze voldoende schaduw en dekking bieden. Mogelijk is een bonsai boom kopen hiervoor geschikt, vraag hier een expert naar.
Zone 2
We gaan weg van moerasplanten en gaan naar zone 2, dit is waar we marginale planten verwachten te vinden. Marginale planten voegen diepte toe aan de vorm en border die we in eerste instantie hebben gecreëerd met de aanplant van moerasplanten en laten de algehele uitstraling van de vijverstructuur natuurlijker lijken. Meestal worden marginale planten geplant in de ondiepe wateren van je vijver en worden ze vaak opkomende planten genoemd vanwege de manier waarop de bloeiende delen van de planten boven en boven het water uitkomen.
Zone 3
Net als de planten genoemd in zone 2 komen diepe marginale planten uit het water om boven de waterlijn te staan. Ze zijn geschikt voor verschillende diepten van vijverwater en kunnen een grotere diepte van ondiep vijverwater verdragen waar ze in zone 3 worden geplant. Ze moeten net lager worden geplant dan marginale planten die in zone 2 worden gebruikt.
Zone 4
Deze planten zijn de diepste die je in je vijver kunt gebruiken en kunnen ofwel volledig onder water staan of in sommige gevallen net iets omhoog komen of op de waterlijn drijven. Zuurstofplanten zijn ook de belangrijkste vijverplanten om te zorgen voor gezond vijverwater, omdat ze het meeste werk doen bij het verwijderen van overtollige voedingsstoffen uit het water en het aanvullen met zuurstof. Je moet ervoor zorgen dat je diepwaterplanten in je vijver hebt, vooral tijdens de zomermaanden, omdat dan het gehalte aan opgeloste zuurstof van nature lager is.
Zone 5
Tot slot hebben we drijfplanten die helemaal geen beplanting nodig hebben. Zoals de naam al doet vermoeden, drijven deze planten gewoon over het water van je vijver, zonder dat er een onderwaterstam naar een vijvermand leidt. Dit is een onderhoudsarme optie voor het toevoegen van planten aan je vijver en ook een zeer populaire optie vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk. Maar meer dan dat, drijvende planten zijn een geweldige manier om schaduw te bieden aan vissen die in je vijver zwemmen, en om dieren in het wild, zoals kikkers of salamanders, een plek te geven om buiten het vijverwater te rusten.