Dit moet je weten over een uitvaartverzekering 

Veel mensen gebruiken een levensverzekering om de begrafeniskosten te dekken. Volgens het 2020 Life Insurance Barometer-rapport van de door de industrie gefinancierde groepen LIMRA en Life Happens noemt 84% van de polishouders van levensverzekeringen de uiteindelijke kosten als reden om een ​​levensverzekering af te sluiten. Een begrafenisverzekering is een soort levensverzekering die speciaal is ontworpen voor de uiteindelijke kosten. Het wordt ook wel eens een uitvaartverzekering of een eindkostenverzekering genoemd en kan afgesloten worden op Begrafenisverzekeringen.nl. Betalen voor een begrafenis is de enige reden waarom veel oudere consumenten een levensverzekering afsluiten. Maar zo’n polis kan duur zijn, en misschien heb je betere opties, zoals een uitvaartverzekering.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een begrafenisverzekering is een volledige levensverzekering die in kleine bedragen wordt aangeboden. Deze polissen zijn bedoeld om de einduitgaven en begrafeniskosten te betalen. Begrafenisverzekeringen zijn niet bedoeld voor mensen die een gezin grootbrengen en die een levensverzekering nodig hebben om grotere verplichtingen te dekken, zoals een hypotheek, collegegeld voor kinderen en inkomensvervanging tijdens hun beste werkjaren. Uitvaartverzekeringen voor senioren worden vaak op de markt gebracht voor mensen met krappe budgetten en soms met een slechte gezondheid. Ze hebben misschien geen spaargeld of andere levensverzekeringen die een gezin zou kunnen gebruiken voor begrafeniskosten.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Wanneer je een uitvaartverzekering aanvraagt, kies je het bedrag van de dekking die je wilt en benoem je een begunstigde (of begunstigden). Begrafenis- en begrafenisverzekeringen vereisen over het algemeen geen medisch onderzoek en de aanvraag kan slechts een paar gezondheidsvragen stellen – of helemaal geen vragen. Tarieven zijn voornamelijk gebaseerd op leeftijd en geslacht. Wanneer je overlijdt, dient je begunstigde een claim in bij de levensverzekeringsmaatschappij en moet hij meestal een gewaarmerkt afschrift van de overlijdensakte overleggen.

 • Begrafenisverzekeringen zijn meestal een van deze soorten levensverzekeringen:
  Vereenvoudigde levensverzekering: het aanvraagproces heeft geen medisch onderzoek en slechts een paar gezondheidsvragen, maar een “ja” antwoord op een van deze kan je diskwalificeren. Bij vereenvoudigde afgifteaanvragen wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd of je momenteel in een verpleeghuis woont of dat je hiv hebt.
 • Levensverzekering met gegarandeerde uitgifte: er zijn geen gezondheidsvragen of medische onderzoeken om toe te passen. Je kunt niet afgewezen worden.

De keerzijde van deze gemakkelijke toepassingen is dat de polis meestal een getrapte overlijdensuitkering heeft. Als je binnen twee of drie jaar na aankoop van de polis overlijdt, ontvangen je begunstigden alleen een terugbetaling van de door je betaalde premies, vermeerderd met enige rente, of een klein percentage van het dekkingsbedrag van de polis. Sterfgevallen door een ongeval zijn echter vanaf het begin van de polis doorgaans volledig gedekt, zoals een overlijden bij een vliegtuigongeluk.

Wat dekt een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering kunnen je erfgenamen de kosten van je uitvaart en begrafenis of crematie betalen. Hier is een lijst met uitgaven die begunstigden kunnen betalen met een uitbetaling van een levensverzekering:

 • Grafperceel
 • Kisten
 • Crematie
 • Bloemen
 • Begrafenisdiensten
 • Graf openen en sluiten
 • Grafstenen
 • Overlijdensberichten
 • Vervoer
 • Urnen

Wat je uitvaartverzekering precies dekt, kun je over het algemeen zelf bepalen. Denk hier dus goed over na!