In Maastricht is, na 5 jaar voorbereiding, gestart met de bouw van een ‘duurzaam’ kringloopcentrum voor Kringloop Zuid. Het gebouw is door Superuse Studios ontworpen en bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De kosten lopen tegen de 2 miljoen euro.
Duurzaamheid
Het belangrijkste onderdeel van het nieuwe pand is het distributiesysteem. Dit onderdeel is namelijk gemaakt van oude zeecontainers en omdat het meeste personeel in deze containers werkt worden ze verwarmd tot een aangenaam binnenklimaat. Klanten ontmoeten het personeel in deze ruimtes tijdens openingstijd, maar kunnen ook 24 uur per dag goederen afgeven bij zeecontainers.
Het gebouw gaat er volgens het bureau uitzien als een ‘enorme etalage’, gemaakt van hergebruikte kozijnen uit gesloopte flats langs de A2.
Zonnecollectoren op het dak zorgen voor duurzame energie en geven warmte voor de vloerverwarming. Overtollige warmte kan opgeslagen worden in papierbalen.
Water wordt opgeslagen in een 24 meter hoge afgedankte windmolenwiek, waar bovenop een kleine windturbine is geplaatst voor het dagelijkse stroomverbruik. Behalve deze functie en die als beeldbepalend element, dient de wiek als ‘windtoren’ om de binnenlucht te ventileren. “De wind zorgt voor een vacuüm en via kleine openingen in de vleugel en een afvoersysteem wordt de binnenlucht afgezogen, op natuurlijke wijze”, zegt architect Jeroen Bergsma van Superuse Studios.
De kringloopwinkel zal ook op de nieuwe locatie werkplaatsen inrichten, waar dan 11 vaste medewerkers en 60 parttimers meubels en andere gebruikte spullen herstellen. Want dat is eigenlijk het belangrijkste doel: mensen de mogelijkheid bieden werk-ervaring op te doen.
Het pand zal naar verwachting in maart 2014 in gebruik worden genomen. Tot die tijd kunt u gewoon terecht bij: Kringloop Zuid, Watermolen 14 in Maastricht.
Volg alle bouwactiviteiten op de voet via de Facebookpagina van Kringloop-Zuid
Bronnen:
http://www.architectenweb.nl (tekst en foto’s)
http://www.kringloopzuid.nl