Toekomstbestendige kringloopwinkel

Logo-BknLeer-/doetraject voor toekomstbestendige kringloopwinkel van start

Kringloopwinkels moeten -juist in deze tijd- zichzelf blijven ontwikkelen om met wegvallende loonkostensubsidies het hoofd boven water te houden. Kringloopwinkels van Kampen tot Eindhoven en van Doetinchem tot Hoorn – nemen deel aan een leer-/doetraject voor een toekomstbestendige kringloopwinkel.

Op 21 oktober 2013 is het leer-/doetraject ‘Hoe professionaliseer ik mijn winkel? Duurzaam bouwen aan de operatie van je kringloopwinkel’ van start gegaan. Acht deelnemende kringloopwinkels zullen in 22 weken intensief met en van elkaar leren, en de vergaarde kennis direct toepassen op de eigen winkelvloer. Deze winkels hebben bijvoorbeeld te maken met een groeiende druk op de prestatie van de winkel of willen graag meer inzicht in hun marktpositie, willen weten hoe ze klantvriendelijker kunnen opereren, de conversie vergroten of de winkel een professionelere uitstraling geven. Aan al deze facetten van de bedrijfsvoering zal tijdens de projectperiode worden gewerkt.

Bewezen aanpak

Het traject is gebaseerd op een bewezen aanpak en werd in de eerste helft van 2013 getest bij drie pilotwinkels (Het GOED Deventer, de Lokatie in Amsterdam en Kringkoop Mijdrecht). Een duidelijker navigatie voor de klanten en nettere presentatie van de producten worden door de deelnemende bedrijfsleiders, medewerkers en klanten genoemd als belangrijke resultaten. Maar zeker niet minder belangrijk zijn bijvoorbeeld de grotere teamspirit van de medewerkers en de onderlinge kennisdeling tussen kringloopwinkels die door dit traject op gang is gekomen.

Achthonderd banen

De inspanningen van de kringloopwinkels staan niet op zich, maar maken deel uit van het programma ‘Opstuwen Kringloopbedrijven’ dat tot doelstelling heeft om tot en met 2015 800 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de Nederlandse Kringloopsector te creëren (of te behouden). Het programma richt zich zowel op het versterken van de operatie van het winkelbedrijf, als de samenhang in de branche. Door duurzaam aan de (financiële) zelfstandigheid van kringloopbedrijven te werken, worden duurzame arbeidsplekken gecreëerd.

Samenwerking en steun

Het leer-/doetraject wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van een groot aantal partijen. Accenture levert consultants met expertise op het gebied van detailhandel. Daarnaast zijn Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (daarbij is een aantal kringloopwinkels in Nederland aangesloten maar lang niet alle!), Intergamma, Giesbers Communicatiegroep, se.lab (Social Enterprise Lab Utrecht) en een aantal zelfstandige veldexperts betrokken.

In maart 2014 zal een tweede ronde van het leer-/doetraject starten, waar inmiddels ook al aanmeldingen voor zijn.