De noodzaak van schoon drinkwater en filtratie

Water is de meest essentiële hulpbron in het leven. Het is verreweg de meest voorkomende stof op de aardkorst. Het beslaat voor 70% het menselijk lichaam, en nog veel meer in planten. Water wordt voornamelijk gebruikt om te drinken en heeft een groot aantal toepassingen in de geneeskunde, farmacie, landbouw en voedselverwerking.

In 2020 had ruim 74% van de wereldbevolking toegang tot gezuiverd water. Gelukkig blijft dit aantal dagelijks toenemen door voldoende sensibilisering over de noodzaak en het belang van schoon en drinkbaar water in ons milieu. Het water filtratieproces is een van de essentiële manieren voor de behandeling van water voor huishoudelijke en commerciële toepassingen. De hedendaagse techniek maakt het mogelijk om via een waterfilter specialist uit te komen bij een oplossing voor het vieze, onsmakelijke of ondraaglijke drinkwater.

Het doel van een waterfilter

Waterfilters worden gebruikt bij het verwijderen van onzuiverheden, sedimenten, hardheid, zand, stof en bacteriën uit waterlichamen. Dit helpt de kwaliteit te verbeteren en de fysieke eigenschappen (helder, kleurloos, geurloos) van water te behouden.

Vanwege de aard van het water worden ze na verloop van tijd meestal verontreinigd door verschillende bronnen. Wees daarom voorzichtig bij het kiezen van een waterfilter van de kringloop. Vieze, gebruikte of niet juist werkende filters kunnen een groot gevaar vormen voor de menselijke gezondheid en de beschikbaarheid voor verschillende doeleinden verminderen. Deze reeks filtertechnieken zijn er te verkrijgen voor het filteren van drinkwater;

● Mechanische filters

Dit soort filter helpt zwevende deeltjes van verschillende groottes en pathogene organismen uit het water op te vangen vanwege verschillende poriestructuren. Door vooraf een TDS meting te verrichten kom je erachter hoe vies jouw kraanwater en filter is. Mechanische filters zijn niet geschikt voor het filteren van opgeloste stoffen. 

● Absorptiefilters

Deze filters zijn samengesteld uit poreuze, op koolstof gebaseerde mineralen die soms zijn geïmpregneerd met zilver, een bactericide, dat helpt de groei van bacteriën op koolstoffilters te voorkomen. Ze zijn goed in het verwijderen van kleur, geur en smaak uit water. Activering van de koolstof mineralen door warmte of stoom vergemakkelijkt de adsorptie van chemische onzuiverheden door de poriën van het filter te openen. Koolstoffilters worden meestal gebruikt om de aanhoudende geur van chloor uit met chloor behandeld water te verwijderen.

● Ionen filters

Hard water is water vol onoplosbare calcium- en magnesiumzouten, ze vormen gemakkelijk schuim met zeep en leiden tot verspilling van hulpbronnen. Het proces van ionen filtratie wordt gewoonlijk uitgevoerd met behulp van een negatief geladen polymeer van onoplosbare microbolletjes. Het verzacht de waterhardheid door de onoplosbare calcium- en magnesiumionen naar de microbolletjes te trekken en ze te vervangen door natrium- en waterstofionen. Ionen filters worden vaak gebruikt voor commerciële toepassingen, omdat ze kalkafzetting verminderen en water geschikt maken voor gebruik.

● Omgekeerde osmose filters

Omgekeerde osmose techniek scheidt opgeloste vaste stoffen van waterlichamen wanneer ze door een gedeeltelijk permeabel membraan worden gedrukt. Het wordt algemeen beschouwd als een van de meest effectieve waterfiltratie processen en wordt gebruikt bij de productie van drinkwater. Het wordt vaak gecombineerd met andere soorten waterbehandeling, ze kunnen nuttig zijn wanneer een hoger niveau van waterzuiverheid nodig is.

Niet alle filters zijn gelijk, verschillende waterfilters zijn speciaal gemaakt om verschillende vormen van verontreinigingen aan te kunnen. Kies filters voor waterbehandeling die passen bij de aard van de verontreiniging om het water te zuiveren, de smaak te verbeteren en een gezonder leven te bevorderen.