Brandveilig je huis isoleren

Het isoleren van je woning is een goed idee om te doen. Je vermindert je CO2-uitstoot omdat je een hoop energie bespaard, waardoor je uiteindelijk ook geld zal kunnen besparen. Toch is het belangrijk dat het niet ten koste gaat van de brandveiligheid van je woning. Veel mensen kiezen voor het isoleren met goedkope isolatiematerialen die snel vlamvatten, zonder hiervan op de hoogte te zijn. We gaan je vertellen hoe je het beste isolatiemateriaal kiest dat zorgt voor een goede brandveiligheid. 

Je huis isoleren

Het isoleren van je huis wordt zeker aangeraden. Het brengt namelijk veel voordelen voor je mee. Je hoeft een stuk minder vaak je verwarming aan te zetten waardoor je een hoop energie zal besparen. Dit zal je dan ook snel terugzien op je rekening, wat altijd mooi meegenomen is. Het zal uiteindelijk je gehele wooncomfort een heel stuk kunnen verhogen.

Als je je huis gaat isoleren betekent dit vaak een hele verbouwing. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een bedrijf. Ook is het belangrijk om te beslissen waarin huis je specifiek wilt gaan isoleren. Zo kan het voorkomen dat je voor het dak, muur of vloer een andere soort isolatie moet gebruiken. Gelukkig zijn er soorten isolatie die overal toe te passen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in pir platen kopen om alles met hetzelfde materiaal te isoleren.

Soorten isolatie materialen

Er zijn veel verschillende soorten isolatie die je kunt gebruiken om je huis te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt altijd geplaatst tussen de muren, onder de vloer of in het plafond. Ze zorgen er allemaal voor dat de warmte lucht binnen gehouden wordt en de koude lucht buiten blijft. Dit werkt in de zomer precies andersom. Dan houdt het de koele lucht binnen en de warme lucht juist buiten.
Toch kunnen er gevaren aan gekoppeld zitten. Zo zijn er bepaalde isolatiematerialen zoals piepschuim of kunststof die makkelijk brandbaar zijn. Met deze materialen wordt je huis wel op een goede manier geïsoleerd, maar wordt je huis er niet brandveiliger van. In dat geval kun je beter voor een brandveiliger materiaal kiezen. Denk hierbij aan de traditionele materialen zoals glaswol of steenwol. Deze zijn betaalbaar en brandveilig.

Brandveilig isoleren

Voornamelijk nieuwe isolatiematerialen worden vaak gemaakt van kunststof. Deze zijn een stuk minder brandveilig. Een goed alternatief hiervoor die wel brandveilig is, zijn tempex platen. Dit zijn in feite korrels polystyreen die samengeperst worden tot platen. Dankzij een blaasmiddel worden de korrel groter. Uiteindelijk bestaat de plaat uit ongeveer 2% grondstof en de rest van de 98% is stil staande lucht. Hierdoor is het zeer brandveilig.

De oudere traditionele materialen zijn over het algemeen een stuk minder brandbaar. Denk hierbij aan steenwol of glaswol. Door het materiaal waar het van gemaakt is, vat het veel minder snel vlam bij een brand en is het daardoor een stuk brandveiliger. Dit is dus iets waar je bij het isoleren van je huis echt wel rekening mee moet houden. Uiteindelijk wil je natuurlijk niet je huis goed laten isoleren en het daarom minder brandveilig maken.