Stel je je eens voor dat je wakker wordt, uit bed rolt en je voeten op 100 jaar oude Douglas-spar gebruikte vloeren met brede balk plaatst, geborgen uit een oude school. Geen enkel stuk is hetzelfde, maar elk stuk is doordrenkt met karakter en geschiedenis, net als bij oude gietvloeren. Vergeleken met tapijten en andere gefabriceerde vloerbedekkingen, gaan echte houten vloeren mee met tijdloze gratie en worden ze zichzelf terugverdiend door een lange levensduur, onderhoudsgemak en milieuvriendelijkheid. Helaas, vloeren van hoge kwaliteit kunnen een belasting voor het budget zijn. Tweedehandsvloeren zijn een duurzame en economische optie, maar het vereist wat meer onderzoek en voorbereiding.
Waarom teruggewonnen vloeren gebruiken?
Geborgen vloeren zijn net zo goed als zo niet beter dan nieuwe houten- of gietvloeren. Veel ervan is gemaakt van oude begroeiing met uitzonderlijke schoonheid, lengte, kleur en karakter – allemaal kwaliteiten die moeilijk te vinden zijn in moderne houten vloeren. Geregenereerde vloeren zijn vaak redelijk geprijsd, wat helpt om de arbeid te compenseren die nodig is bij het sorteren, sorteren of schoonmaken die de vloer nodig heeft. En het beste van alles is dat als je het geluk hebt om prachtig oudgroeiend hout te vinden, je er zonder schuldgevoel van kunt genieten!
Hoe kun je de juiste vloer voor jou vinden?
Bepaal eerst het ontwerp en de functie van je project. Verdiep je vervolgens in de verschillende kwaliteiten van verschillende houtsoorten. Wil je gymvloeren, planken uit een historisch pand of schuurhout? Naaldhout zoals spar werkt goed in slaapkamers en privéruimtes. Hardhout zoals eiken werkt goed in gebieden met veel verkeer. Bezoek ten slotte kringlopen voor gebruikte bouwmaterialen om meer te weten te komen over hun inventaris. Vraag naar soorten, afmetingen, graan, leeftijd, geschiedenis, kleur en functie. Vergeet niet vroeg te beginnen. Als je puur hergebruikte houten- of gietvloeren wilt kopen, vereist het aanschaffen van een consistente hoeveelheid vloerbedekking die bij je project past, een langetermijnplanning.
Waar moet je op letten bij de aankoop van tweedehandsvloeren?
Kringlopen accepteren nooit hout dat tekenen van beschadiging door knaagdieren of insectenplagen vertoont. Maar dat geldt niet altijd voor iedereen. Als je hout wilt gebruiken dat aan de elementen is blootgesteld, overweeg dan om het in de oven te laten drogen of professioneel te laten verwerken. Het belangrijkste is dat je op zoek bent naar consistentie. Variaties zijn gebruikelijk in kwaliteit en, belangrijker nog, in dikte. Pas op voor zware afwerkingen en vuil in de groeven en op de tongen – dit zal schuur- en schoonmaakwerk toevoegen. Vraag advies aan anderen die met gebruikte vloeren hebben gewerkt.
Onthoud dat teruggewonnen vloeren niet noodzakelijk hetzelfde zijn als versleten vloeren. Wanneer vloerbedekking wordt teruggewonnen of geborgen, betekent dit dat deze met de hand is verwijderd uit een gebouw waar deze eerder was geïnstalleerd. Het oorspronkelijke gebruik van de ruimte bepaalt de mate van slijtage of verwering van de afzonderlijke planken. Verontruste vloeren zijn vaak nieuwe vloeren die mechanisch beschadigd, bekrast of geschraapt zijn om er oud uit te zien.