De kringloop van energie verlagen door isolatie

The circle of life oftewel de kringloop van het leven is afhankelijk van energie. Ons huis dient voorzien te worden van energie zodat de kachel brand, de verlichting ons voorziet van zicht in het donker en het fornuis iedere dag een lekkere maaltijd voor ons bereid. Deze energie dient ergens vandaan te komen oftewel geproduceerd worden alvorens deze door ons verbruikt wordt en tot slot door de ozonlaag opgeslokt wordt. Deze kringloop zorgt er indien er gekozen wordt voor een onvriendelijke manier van energie opwekken voor dat onze aarde langzamerhand vernietigd wordt. Energie opwekken kan ook voorkomen of gereduceerd worden door de vraag ernaar te verminderen. Hierbij komt isolatie om de hoek kijken, welke ervoor zorgt dat onze grootste en duurste verbruiker oftewel onze verwarmingsunit in huis minder aan het werk hoeft.

Verlagen van energierekening dankzij hergebruiken van energie

Evenals een kringloopwinkel bepaalde spullen wederverkoopt om zodoende afval te voorkomen en producten een tweede leven te geven. Kan isolatie hier ook een bijdrage aan leveren. Isolatie zorgt er namelijk voor dat het geld wat je normaal uitgeeft aan hoge energierekeningen, kunt inzetten voor andere leuke dingen in het leven doordat je weet te besparen op de energie uitgaven. Een woning hoeft tegenwoordig geen hoge energierekening meer te hebben. Er zijn ondertussen zoveel energiebesparende maatregelen die je kunt nemen, dat de energierekening drastisch naar beneden kan. De belangrijkste stap hierbij is solatie.

Hierbij valt te denken aan;

Vloerisolatie

Stop met teveel betalen. Begin vandaag met besparen op de energierekening door goede vloerisolatie en de juiste isolatie plaat te kiezen. Ook eenvoudig zelf aan te brengen!

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie eerst kijken naar de huidige kwaliteit van spouwmuren, zonder eerst het oude isolatiemateriaal eruit te halen. Dit levert veel voordelen op, want het huidig isolatiemateriaal is vaak verouderd en flink in isolatiewaarde gedaald. In sommige stukken van de spouwmuur kan het zelfs zoveel naar beneden gezakt zijn dat bepaalde delen van de spouwmuur geen isolatiemateriaal meer bevat.

Dakisolatie

Heeft de woning nog geen dakisolatie? Dan heb je onnodig hoge energiekosten. We hebben het dan over honderden euro’s per jaar. Is de zolder verwarmd dan kun je zelfs nog enkele honderden euro’s meer besparen op energie door te isoleren. Een plat dak isoleren of hellend dak isoleren is een prima en eenvoudige klus die veel winst oplevert.  

Welk materiaal bespaart nu het meest?

Isolatiemateriaal is er in vele soorten en maten. Maar In de regel geeft een dikkere isolatielaag een hogere isolatiewaarde. En hoe hoger de isolatiewaarde hoe hoger de winst op de energierekening.

Het huis isoleren levert winst op diverse vlakken op. Je wint op het gebied van comfort, want de woning wordt warmer, droger en comfortabeler. Je zet een flinke stap in het verduurzamen van de woning. Verkrijgt een hoger energielabel. Zeker woningen die gebouwd zijn voor 2005 hebben vaak nog mogelijkheden tot verbetering.

Met goede isolatie kun je heel wat euro’s besparen op de energierekening. Ondanks de kosten die isoleren met zich meebrengen loont het zeker de moeite.