Waar gaan de opbrengsten van de Kringloopwinkel heen?

Met inflatie lijkt alles duurder te worden. Zelfs de spullen van de kringloopwinkels lijken veel duurder dan voorgaande jaren. Je kunt je afvragen, waar gaan de opbrengsten van de kringloop eigenlijk heen? We zochten het voor je uit, en doken in het verdienmodel (of gebrek aan) van diverse populaire kringloopwinkels.

Wat blijkt? Er is niet één antwoord, elke tweedehands-winkel heeft zijn eigen beleid. Soms kunnen ze winst maken, soms verbied hun bedrijfsvoering het om geld te verdienen aan de tweedehands spullen. Lees alles over het verdienmodel en de geldstromen van kringloopwinkels!

Organisatiestructuur van Kringloopwinkels

De kringloopwereld is divers in zijn organisatiestructuur. Grote Kringloopwinkels zoals RataPlan en Het Goed zijn maatschappelijk opgezet als onafhankelijke stichtingen. Deze non-profitorganisaties zijn niet uit op winst, maar richten zich op sociale en milieudoelstellingen.

Stichting VS BV

Tegelijkertijd zijn er ook commerciële kringloopwinkels die opereren met winstoogmerk. Deze twee modellen vormen de ruggengraat van de kringloopbranche en bepalen in hoge mate hoe de opbrengsten worden aangewend.

Bestemming van de Opbrengsten

Bij non-profit kringloopwinkels wordt elke cent die binnenkomt zorgvuldig geïnvesteerd. Zo worden de inkomsten voornamelijk uitgegeven aan operationele kosten zoals lonen, huur van het pand, en onderhoud.

Maatschappelijke doelen

Daarnaast hanteren veel kringloopwinkels een sociale en maatschappelijke functie, zoals het creëren van banen voor minderheidsgroepen en het bevorderen van duurzame praktijken. Deze benadering zorgt ervoor dat kringloopwinkels niet alleen een bestemming zijn voor spullen, maar ook voor maatschappelijke verbetering.

Commerciële Kringloopwinkels

Aan de andere kant staan de commerciële kringloopwinkels. Hier wordt de winst wel uitgekeerd aan eigenaren of aandeelhouders. Deze winkels hebben vaak een ander prijsbeleid, met hogere prijzen dan hun non-profit tegenhangers. Deze winkels vormen een brug tussen traditionele detailhandel en de kringloopsector.

Hoe herken ik een commerciële kringloop?

Voor meer informatie over specifieke kringloopwinkels, hun beleid en hun impact, kun je via kringloopwinkels in de buurt zoeken op stichtingen en non-profit kringloopwinkels. Daarnaast bieden organisaties zoals de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) gedetailleerde inzichten in de werking en doelstellingen van deze unieke winkels.

Laat hieronder een review achter