De Waarde van LEGO Bepalen (Inkoop & Verkoop)

Heb je oude LEGO-sets op zolder liggen en ben je benieuwd naar hun waarde? Je staat op het punt te ontdekken hoe deze kleurrijke bouwsteentjes niet alleen je kindertijd hebben verrijkt, maar ook een potentiële goudmijn kunnen zijn! In dit artikel leggen we uit hoe je de waarde van jouw LEGO kunt bepalen.

Inhoudsopgave

Eerlijke prijs bepalen voor je LEGO

Het bepalen van de waarde van je LEGO-sets is zowel een kunst als een wetenschap. Verschillende factoren spelen een rol bij het vaststellen van de marktwaarde, waaronder zeldzaamheid, vraag, staat van de set, en of de doos geopend of ongeopend is. Hier zijn enkele sleutelpunten om je op weg te helpen:

1. Zeldzaamheid en Exclusiviteit

De zoektocht naar de waarde van je LEGO begint met het begrip zeldzaamheid. Speciale edities, sets die slechts voor een beperkte periode beschikbaar waren, of exemplaren die exclusief voor evenementen zijn gemaakt, hebben vaak een hogere verzamelwaarde. Heb je een set die maar weinig mensen bezitten? Dan zit je mogelijk op een goudmijn.

2. Vraag en Populariteit

Niet alle LEGO is gelijk geschapen wanneer het op waarde aankomt. Thema’s zoals Star Wars, Harry Potter, en de begeerde modulaire gebouwen zijn bijzonder populair onder verzamelaars. Sets binnen deze categorieën kunnen in waarde stijgen, simpelweg omdat de vraag ernaar hoog is. De populariteit van een thema kan een goede indicatie zijn van de potentiële waarde.

3. Staat van de Set

Een ongeopende LEGO-set in een onbeschadigde doos is een zeldzaamheid op zich. Deze sets zijn aanzienlijk meer waard dan hun geopende tegenhangers. De conditie van de doos, inclusief eventuele schade, kan ook invloed hebben op de waarde. Het is dus de moeite waard om goed voor je LEGO te zorgen, vooral als je het als een investering beschouwt.

4. Compleetheid

Een complete set, met alle onderdelen, minifiguren, en instructies, is van essentieel belang voor verzamelaars. De aanwezigheid van originele stickers en zelfs de verpakking kan de waarde verder verhogen. Het ontbreken van slechts een enkel stukje kan de waarde aanzienlijk verminderen, dus zorg ervoor dat je set compleet is.

6. Speciale Kenmerken

Bepaalde unieke eigenschappen kunnen de waarde van een LEGO-set verhogen. Denk hierbij aan ongewone kleuren of stukjes die zelden in andere sets voorkomen. Deze speciale kenmerken maken een set aantrekkelijker voor verzamelaars en kunnen de waarde aanzienlijk verhogen.

Door deze factoren in acht te nemen, kun je een goed beeld krijgen van de potentiële waarde van jouw LEGO-collectie. Het is belangrijk te onthouden dat de LEGO-markt dynamisch is; wat vandaag waardevol is, kan morgen veranderen. Toch is met de juiste kennis en een beetje geluk, jouw oude LEGO niet alleen een bron van nostalgie, maar ook van financieel voordeel.

Websites voor verkopen LEGO-sets en poppertjes

Kringloop
Vind unieke en waardevolle lego sets bij kringloopwinkels in de buurt!

Een effectieve manier om de waarde van je LEGO te bepalen, is door de prijzen op online marktplaatsen en specifieke LEGO-verkoopsites te bekijken. Deze platforms geven je een idee van wat verzamelaars bereid zijn te betalen voor sets zoals die van jou. Houd er rekening mee dat vraagprijzen kunnen variëren en niet altijd een accurate weerspiegeling zijn van de werkelijke marktwaarde.

Er zijn diverse websites waar je je oude LEGO-producten kunt verkopen. Enkele bekende websites zijn:

  1. BrickScout (https://brickscout.com/) – Dit is een online marktplaats waar je LEGO-sets, LEGO-onderdelen en LEGO-minifiguren kunt verkopen1. Je kunt hier winkels doorneuzen die LEGO-producten verkopen.
  2. 2TTOYS (https://www.2ttoys.nl/pages/ik-wil-mijn-lego-sets-verkopen) – Dit is de officiële webshop van 2TTOYS, waar je je LEGO-sets kunt verkopen2. Je hoeft slechts eenvoudige instructies volgen om je producten te registreren en ze te verkopen.
  3. Bouwsteenwinkel (http://www.bouwsteenwinkel.nl/wijkopenlego.nl) – Op dit platform kunt je je LEGO-sets verkopen aan particulieren. Je kunt hier een enkele losse set of een paar kilo LEGO verkopen.
  4. Catawiki (https://www.catawiki.com/nl/a/t/105-lego-veiling) – Op Catawiki vinden je regelmatig LEGO-veilingen, waar je je LEGO-producten kunt verkopen5. Je start met bidden of verkopen op de LEGO-veiling.

Op deze websites kun je je LEGO-producten verkopen naar eigen behoorlijke prijs en ontmoet je mogelijke nieuw klanten.

Laat hieronder een review achter