Zo laat jij je oude vloer weer stralen als nieuw

Een vloer is voor velen een flinke uitgave, dan is het wel zo fijn dat je vloer ook de nodige jaartje in goede staat meegaat. De gemiddelde vloer heeft een levensduur van 15 jaar. Uiteraard volledig afhankelijk van het materiaal vloer waar je voor kiest en ook het onderhoud aan je vloer. Zo gaat een laminaatvloer doorgaans circa 8 tot 10 jaar mee, terwijl een houten vloer met het juist onderhoud tot wel 30(!) jaar mee kan gaan. Door je vloer goed te onderhouden, zul je niet alleen merken dat je vloer een stuk mooier oogt, maar zal de levensduur van je vloer ook met enkele jaren worden verlengt. Het onderhoud van een vloer is per materiaal natuurlijk anders. De 3 meest populaire vloeren hebben we er daarom voor je uitgelicht.

Houten vloer

Een vloer die het meeste onderhoud nodig heeft, dat is de houten vloer. In tegenstelling tot een gietvloer of PVC vloer, is het schoonmaken van een houtenvloer een beste klus. De prijs houten vloer is relatief hoog in tegenstelling tot andere vloeren. Des te belangrijker is het om je vloer goed te onderhouden. Bij het onderhoud is het belangrijk onderscheid te maken in dagelijks, wekelijks en jaarlijks onderhoud van je vloer. Dagelijks onderhoud is in principe niets meer dan je vloer frequent stofzuigen om te voorkomen dat steentjes en ander vuil zich gaan hechten. Daarnaast is het belangrijk je vloer iedere week te dweilen. Wil je optimaal genieten van je houten vloer, zorg er dan voor dat je hem minimaal ieder jaar schuurt en daarna in de lak zet. Dit is een beste klus en wordt daarom vaak overgeslagen. Ontzettend zonde, het kan je zomaar een paar jaar schelen!

PVC

Het onderhoud van PVC vloeren is net als gietvloeren ten opzichte van een  houten vloer een stuk eenvoudiger. Een PVC vloer hoef je niet te schuren, maar wel periodiek grondig reinigen. Naast het dagelijks stofzuigen, is het ook belangrijk de groeven grondig te reinigen. Vooral zand en ander klein vuil kan eenvoudig in de groeven van de vloer gaan zitten. Dit kan ervoor zorgen, dat je vloer wanneer je eroverheen loopt kan bekrassen. Waar je zult denken dat je deze vloer moet dweilen met heet water, is dit absoluut niet het geval. Je kunt je vloer het beste dweilen met lauwwarm water. Dit zorgt ervoor dat het vuil eenvoudig loslaat zodat je vloer weer oogt als nieuw. Gebruik je ook een schoonmaakmiddel, zorg er dan voor dat je niet teveel gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat je vloer een doffe uitstraling krijgt.

Laminaat

Ten opzichte van een houten vloer, is het schoonmaken en onderhouden van laminaatvloeren net als bij gietvloereneen fluitje van een cent. Voor het optimale resultaat volstaat het je vloer te stofzuigen of het vuil bij elkaar te vegen. Daarnaast kun je je vloer eenvoudig dweilen om ook het overige vuil te verwijderen. Wil je een optimaal resultaat, dweil dan je vloeren eens per maand met een speciale reiniger, zo houd jij je laminaatvloer in opperste conditie.