Waar let je op bij een tweedehands wasmachine

Onze wasmachine, vaak één van de meest onderschatte apparaten in ons huis. Pas wanneer deze kapot gaat, komen erachter hoe belangrijk hij eigenlijk is. Gaat je wasmachine kapot, dan kunnen de kosten voor een nieuwe flink oplopen, iets wat je misschien op dat moment financieel niet helemaal uitkomt. Heb je wel eens gedacht aan de aanschaf van een tweedehands apparaat? Het kan je tot wel de helft schelen en vaak heb je net als bij een nieuwe ook gewoon recht op garantie. Wel is het belangrijk goed op te letten bij de aanschaf van een tweedehands wasmachine. Als je op deze 3 zaken let, dan zul je er zeker geen spijt van krijgen.

Erkend bedrijf

Wanneer je opzoek gaat naar een tweedehands apparaat, dan zijn de welbekenden marktplaatsen vaak de meest voor de hand liggende opties als het gaat om de aanschaf van een apparaat. Toch is het belangrijk tijdens je zoektocht naar een wasmachine kopen je bij de aanschaf via een particulier geen garantie hebt. Kies je ervoor er één aan te schaffen via een bedrijf, dan zijn ze je doorgaans verplicht garantie te bieden. Uiteraard kan in overleg iets anders worden overeengekomen, maar de zekerheid die je hebt bij een bedrijf is vaak een stuk groter dan bij een particulier. Een bedrijf heeft immers een reputatie hoog te houden. Ze zullen er dus altijd voor zorgen dat de wasmachine van te voren goed is nagekeken, zodat ze zeker weten dat ze een deugdelijk product verkopen. Vaak worden kwetsbare onderdelen uit voorzorg vervangen, zodat het eerste onderhoud wat langer op zich laat wachten.

Energielabel

Of je nu kiest voor een normale wasmachine of een bovenlader wasmachine. Het energieverbruik is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Wanneer je kiest voor een tweedehands model, dan zal dit betekenen dat deze doorgaans al enkele jaren oud zijn. Oudere modellen beschikken vaker een stuk hoger energieverbruik dan de hedendaagse apparaten. Het kan dus heel goed zijn, dat jij op het eerste oog een ontzettend goede deal hebt gemaakt, terwijl je maandelijks enkele euro’s meer kwijt bent aan stroom. Reken je dit door op jaarbasis, dan zul je schrikken tot welk bedrag dit kan oplopen. Het kan dus verstandiger zijn een nieuw apparaat aan te schaffen. Deze zijn doorgaans in aanschaf duurder, maar op lange termijn voordeliger uitvallen.

Prijs

Het lijkt ontzettend logisch, maar toch zien we regelmatig dat mensen een gebruikt apparaat aanschaffen voor een veel te hoge prijs. Het is dus belangrijk dat je vooraf goed onderzoek doet naar de verkoopprijs op dat moment. Want de aanschafwaarde kan wel een stuk hoger liggen, dan de huidige prijs van de wasmachine. Het kan daarom in plaats van de aanschaf van een tweedehands wasmachine soms verstandiger zijn te kiezen voor een ouder model, maar dan wel nieuw. Zo heb je recht op vaak 2 jaar garantie en weet je zeker dat er niets geks mee is gebeurt. Zo kun je toch voor een aantrekkelijke prijs beschikken over een nieuw apparaat.