Repair Café is steeds vaker ook voor kinderen

Oorsprong: Repair Café

Repair Café Met Kinderen

Het Repair Café spreekt steeds meer jongeren aan. Op diverse plaatsen in Nederland worden kinderen en tieners actief bij het Repair Café betrokken. Soms organiseren ze zelfs geheel zelfstandig een Repair Café – zoals de zestienjarige Sterre uit Leidschendam. Zij is druk met de voorbereiding van een Repair Café op haar school.

Sterre is de jongste Repair Café-organisator van Nederland. Voor haar profielwerkstuk organiseert ze, samen met een plaatsgenoot, een Repair Café in Leidschendam-Voorburg. Het Repair Café zal plaatvinden in januari 2014, op het Stip Dalton Leidschendam.

 

 

Scholieren als reparateurs
De twee scholieren werven vrijwilligers op school. “Volgens mij kunnen scholieren ook handige reparateurs zijn!”, denkt Sterre. Ze hoopt dat haar initiatief zal uitgroeien tot een maandelijks Repair Café in Leidschendam, en dat ze op deze manier het Repair Café-concept onder jongeren kan promoten.

Ook op andere plaatsen in het land betrekken organisatoren jongeren bij hun Repair Café. Edith Alkemade van Trias Kinderopvang wil dat kinderen jong leren dat je kapotte spullen kunt repareren in plaats van weggooien. Samen met Repair Café Teylingen organiseerde ze in oktober het eerste Kinder Repair Cafe.

Banden plakken
Repair Café Oegstgeest heeft, met medewerking van de lokale fietsenmaker, al twee keer een workshop bandenplakken voor kinderen gegeven. “Het is een groot genoegen om te zien hoe een vijfjarige temidden van alle hectiek zijn eigen band leert plakken”, zegt Tet Hiltermann, organisator van Repair Café Oegstgeest. “Via de kinderen bereiken we de ouders en met een workshop stimuleer je zelf doen. Op deze manier werken we bovendien goed samen met de lokale middenstand.”

Repair Café Oegstgeest stelt het stappenplan fietsenmaken en het diploma dat ze voor de kinderen ontwierpen, ter beschikking aan andere Repair Cafés. Interesse? Neem dan contact op met Repair Café Oegstgeest.

Maatschappelijke Stage
De vrijwilligers van Repair Café Gaasterland worden versterkt door jongeren van het vmbo die een maatschappelijke stage bij het Repair Café doen. Organisator Theo van Bruggen: ”De stagiairs helpen ons met inrichten, opruimen en ze bemannen de ontvangsttafel.” De stagiairs leren, volgens eigen zeggen, contact te maken met anderen. Theo van Bruggen noemt de samenwerking een succes. “Er komen steeds meer stagiairs!”

Cis Deyl van Repair Café Den Haag bezoekt met haar RepairKid-bus verschillende festivals en buurtfeesten. Met haar initiatief laat Cis kinderen zien hoe apparaten in elkaar zitten.

Oorsprong: Repair Café