Hoe kun je een kelder isoleren? 

Of je nu in warme weersomstandigheden leeft of in een koeler noordelijk klimaat, het is moeilijk om comfortabel te blijven en je energierekening onder controle te houden als je niet voldoende isolatie op zolder hebt. Maar veel huiseigenaren weten niet hoeveel genoeg is. Het antwoord hangt af van waar je woont. Doorgaans moeten huizen in warme weersomstandigheden een R-38-isolatie op zolder hebben, terwijl huizen in koude klimaten R-49 moeten hebben. Deze isolatieniveaus zorgen ervoor dat verwarmde lucht in de winter niet naar buiten migreert. In een koel klimaat helpt een goede deken van zolderisolatie het huis koeler te houden en de belasting van airconditioningapparatuur te verminderen.

De meeste zolders zijn geïsoleerd met ingeblazen losse cellulose, ingeblazen losse glasvezel of glasvezelmatten. Cellulose is gerecycled krantenpapier dat is behandeld met een brandvertrager. Glasvezel is precies dat: dunne glasvezels die lucht vasthouden. Om te bepalen of je meer isolatie nodig heeft, meet je wat er op zijn plaats zit met een liniaal of tape. Op het internet vind je de geschatte dikte van elk type isolatie dat je idealiter op zolder zou moeten hebben. Zorg bij het meten voor voldoende licht om bij te werken en werk op een koele dag. En pas op dat je niet door het plafond stapt.

Als blijkt dat je zolder wel wat meer isolatie nodig kan hebben dan kun je hiervoor een expert inschakelen die dit bijvoorbeeld gaat doen met steenwol. Je kunt echter zelf ook glasvezelmatten installeren over bestaande isolatie, maar volg deze voorzorgsmaatregelen:

  • Draag een shirt met lange mouwen, handschoenen, oogbescherming en een stofmasker.
  • Zorg ervoor dat je een onbehandelde mat gebruikt (een zonder papier- of folielaag), zodat de isolatie geen vocht vasthoudt in het plafond.
  • Leg de matten loodrecht op de balken zodat ze de isolatie eronder niet samendrukt gewordt.
  • Bedek geen bliklampen tenzij ze geschikt zijn voor contact met isolatie. Het is veiliger om een ​​kleine behuizing te bouwen met hardwaredoek of multiplex om losse isolatie uit de buurt van lichten en afzuigventilatoren te houden.
  • Gebruik schotten van karton of hardschuim om de ventilatieopeningen in het plafond open te houden.
  • Vul alle scheuren tussen de woonkamer en de zolder met kit of expanderend schuim, lijm purschuim kun je hiervoor mogelijk gebruiken. Zeer waarschijnlijk kun je deze accessoire ook gebruiken bij het plaatsen van de glasvezelmatten om je zolder te isoleren.

Een goed afgesloten huis is net zo belangrijk als isolatie. Als je kiest voor losse glasvezel of cellulose, overweeg dan om een ​​professional in te huren om het materiaal te installeren. De apparatuurprofessionals gebruiken blazen in materiaal met de juiste dichtheid. Maak je geen zorgen als het lijkt alsof ze meer isolatie installeren dan nodig is; het materiaal zal tot de juiste dikte bezinken. Als je niet zeker weet of je de juiste kwaliteiten en hulpmiddelen hebt om je zolder te isoleren dan is het waarschijnlijk beter om hiervoor professionals in te schakelen. Zo wordt de isolatie hoe dan ook goed uitgevoerd, waar je jarenlang de vruchten van plukt!