Hoe kun je de beste vijverplanten kiezen?

Vijverplanten zijn een perfecte aanvulling op elke vijver, niet alleen voegen hun kleuren een geweldig designelement toe, maar ze functioneren ook om je watertuin in balans en gefilterd te houden. Zoals elke tuinier weet, is de eerste stap in een succesvolle tuin het plannen van wat je wilt planten. Hieronder vind je daarom een aantal punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van planten voor je vijver zodat je de juiste keuze kunt maken! 

Houd het bedekt

Door het oppervlak van je vijver te bedekken met 40 tot en met 60 procent planten, kun je overtollige voedingsstoffen verminderen, algenbloei onder controle houden en je vissen beschutting bieden. Voor vijvers tot 50 vierkante meter raden we 6 tot en met 12 drijfplanten, 2 moerasplanten, 5 ondergedompelde planten en 1 waterlelie aan.

Is het warm genoeg

De klimaten zijn in het hele land verschillend, wat van invloed is op de soorten planten die in die gebieden kunnen worden gekweekt. De USDA publiceert een winterharde zonekaart om je te helpen bepalen welke planten waarschijnlijk je lokale klimaat zullen overleven. Veel waterplanten zijn vaste planten, dus het is van cruciaal belang om zuurstofplanten uit je winterharde zone te kiezen, omdat ze het hele jaar door weersomstandigheden het best kunnen verdragen. 

De zon komt naar buiten

Planten worden ook ingedeeld naar het soort licht dat ze willen ontvangen (volle zon, halfzon, halfschaduw of volle schaduw). Sensitive Plant staat bijvoorbeeld het liefst in de zon, maar de Chameleon Plant gaat juist graag op in de schaduw. Bovendien zijn vijvers met blootstelling aan de volle zon meer vatbaar voor algengroei, dus voeg een paar extra planten toe om de schaduw te behouden.

Diep of ondiep einde

Sommige planten geven de voorkeur aan diep water, terwijl andere het liever ondiep hebben. Lelies en lotusbloemen geven de voorkeur aan dieper water als ze eenmaal zijn gevestigd, maar Blauwe Vlag-iris en andere moerasplanten houden er gewoon van om hun wortels nat te maken. Wanneer je je planten ontvangt, zorg er dan voor dat je de plantaanwijzingen volgt, want diepwaterminnende planten staan ​​graag in ondiep water wanneer ze beginnen. 

Stroomsnelheid van het water

De stroomsnelheid van het water is vaak een factor die over het hoofd wordt gezien, maar sommige planten houden van bewegend water, terwijl anderen het prettig vinden om stil te staan. Dwerglisdodde bijvoorbeeld zijn winterhard genoeg om in beekjes te groeien, maar lelies gedijen niet als ze onder een waterval staan.

Bestel op tijd

Bij het selecteren van planten krijgt de vroege vogel de worm – of in dit geval de plant. Omdat het houden van vijversseizoensgebonden is, zijn sommige planten later in het jaar niet beschikbaar. Om er zeker van te zijn dat je degene krijgt die je wilt, bel een verkoper en pre-order ze vroeg in het kalenderjaar. De kwekerij bewaart ze voor je en verzendt ze wanneer dit veilig kan. Door dit te doen, weet je zeker dat je de vijverplanten krijgt die je graag wilt!