3 tips voor het onderhouden van je houten vloer

Een houten vloer staat voor stijlvol en klasse. Toch zien we vaak dat een vloer naar verloop van tijd dof en niet zo fraai meer oogt. Ontzettend zonde! De kosten voor een houten vloer kunnen namelijk ten opzichte van andere vloeren flink in de papieren lopen. Het onderhoud van een houten vloer wordt vaak enorm onderschat. Toch kun je, met de juiste kennis ook zelf je houten vloer eenvoudig onthouden. Je zult zien dat wanneer je deze tips periodiek toepast, je vloer weer oogt als nieuw!

Stofzuigen

Het onderhouden van houten vloeren is vaak voor de meesten een hele klus. Toch valt dit, wanneer je dit periodiek doen reuze mee! Door je vloer meermaals per week te stofzuigen verwijder je al een heel groot deel van het grove vuil dat gedurende de week achterblijft op de vloer. Vooral wanneer je huisdieren hebt, zul je merken dat er een stuk meer vuil het huis binnenkomt, dan wanneer je dit niet hebt. Onderschat daarnaast ook niet het eigen vuil wat je dagelijks onder je schoenen mee naar binnen draagt. Let er wel op, dat wanneer je gaat stofzuigen, je gebruik maakt van een borstel. Die je dit niet, dan kan het zijn dat je de vloer beschadigd. Ontzettend zonde! Zorg er tijdens het stofzuigen voor dat je ook goed het vuil tussen de naden van je vloer opzuigt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je het vuil weer eenvoudig door je huis verspreid.

Dweilen

Na het meermaals per week stofzuigen van je vloer, is het ook belangrijk je vloer daarnaast minimaal eens per week te dweilen. Dit kun je doen met enkel en alleen water, maar ook de toevoeging van een scheutje azijn helpt je het grof vuil tussen de naden van je houten vloer te verwijderen. Door je vloer goed te dweilen, gaat hij een stuk langer mee. Wel zo fijn, aangezien de prijzen van een houten vloer flink kan oplopen. Naast deze vloer, is ook een gietvloer een vloer uit het hogere segment. Gietvloer prijzen kunnen net als een houten vloer flink oplopen. De kosten kunnen oplopen tot wel 80 euro per vierkante meter. Ten opzichte van een laminaatvloer een stuk duurder dus. Toch zul je merken, dat wanneer je kiest voor één van deze luxere vloeren, dé uitstraling van je volledige huis een complete andere look en feel krijgt.

Schuren

Naast het standaard onderhoud, is het vooral bij een houten vloer belangrijk dat deze ieder daar een flinke onderhoudsbeurt krijgt. Dit kun je doen door je vloer te schuren en vervolgens met een daarvoor speciale olie in te smeren. Hierdoor zul je merken dat je vloer er niet alleen weer als nieuw uitziet, maar je vloer ook een stuk langer meegaat. Om te voorkomen dat je dit vaker moet doet, is het belangrijk agressieve schoonmaakmiddelen te mijden. Door je vloer enkel te dweilen met water en daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen, zul je merken dat je vloer een stuk langer blijft stralen. Net als bij gietvloeren is het belangrijk de hiervoor speciaal geadviseerde schoonmaakmiddelen te gebruiken.